De Vecht,

Soms ook als Utrechtse Vecht aangeduid, is een Nederlandse rivier die door de provincies Utrecht en Noord-Holland loopt. De Vecht ontstond rond 600 v.Chr. als deel van de Rijndelta en bovenloop van het Oer-IJ. De Vecht begint bij de Weerdsluis in de stad Utrecht en mondt zo'n 40 kilometer verder bij Muiden uit in het IJmeer. Onderweg stroomt de Vecht onder andere langs de plaatsen Maarssen, Breukelen, Loenen en Weesp.
In de middeleeuwen was de Vecht een zeer belangrijke scheepvaartverbinding tussen wat nu het IJsselmeer is en de Rijn, die onder andere toegang gaf tot Duitsland.
In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, lieten succesvolle Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen bouwen of verbouwen.
Nu is de Vecht een geliefde rivier voor de pleziervaart.

 

De Utrechtse Vecht ontstond rond 600 v.Chr. als deel van de rijndelta en bovenloop van het Oer-IJ. In de Romeinse tijd was de rivier bekend onder de naam Fectio en lag aan de splitsing van de toenmalige Rijn en de Vecht het gelijknamige fort Fectio. Door de uitbreiding van het Flevomeer werd de directe verbinding met het IJ verbroken en mondde de Vecht in dit meer, later de Zuiderzee.

In de middeleeuwen was de Vecht een zeer belangrijke scheepvaartverbinding tussen (de voorloper van) de Zuiderzee, vanwaar Noord-Europa bereikt kon worden, en de Rijn, die onder andere toegang gaf tot wat nu Duitsland heet. Dorestad en later de stad Utrecht hadden hier hun economische bloei aan te danken.

Tot de kastelen die om strategische redenen aan de Vecht werden gebouwd behoren Kasteel Nijenrode en het Muiderslot. De rivier maakte ook deel uit van de Hollandse Waterlinie.
In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, lieten succesvolle Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen bouwen of verbouwen. Veel ervan zijn tijdens de economische malaise aan het begin van de 19e eeuw verkocht en gesloopt, maar bijvoorbeeld Gunterstein in Breukelen en Goudestein in Maarssen bestaan nog.

 

De Vecht

De Vecht is een van de mooiste rivieren van Nederland. Tientallen buitenplaatsen spiegelen zich in het water en herinneren aan onze Gouden Eeuw. Hier is het puur genieten van de unieke combinatie van historie, cultuur en een prachtig en gevarieerd landschap. De rivier de Vecht, die zich een weg baant tussen Amsterdam en Utrecht, is een prachtige omgeving voor een boot- of fietstocht. De Vecht stroomt langs zeven prachtige steden: elk met hun eigen karakteristieke sfeer, tegen een betoverende achtergrond van imposante kastelen, landhuizen en schilderachtige tearooms.

Rijk verleden
Het rijke verleden van Stichtse Vecht blijkt uit alles wat onderweg te zien is. De Middeleeuwse kastelen vertellen van de strijd tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland om de macht over de rivier. De molens herinneren aan de strijd tegen het water toen zij het natte veenmoeras droogmaalden zodat mensen hier konden wonen. Toen konden de dorpen ontstaan, die in de 17e en 18e eeuw hun huidige uiterlijk zouden krijgen.

De forten zijn overblijfselen van de tijd dat de Vecht het hart vormde van de Hollandse Waterlinie, toen het water gebruikt werd als verdedigingsmiddel. De plassen zijn de gevolgen van de turfwinning en de weilanden en boerderijen zijn het levende bewijs dat het boerenleven hier een belangrijke rol speelde en nog steeds speelt. 

Buitenplaatsen tonen de rijkdom uit de Gouden eeuw, toen schatrijke Amsterdamse kooplieden langs de Vecht hun zomerhuizen bouwden om de drukke stad te ontvluchten. De parken waar het nu zo heerlijk is om doorheen te wandelen zijn dus ook al eeuwen oud! Wist je trouwens dat de gemeente Stichtse Vecht de meeste buitenplaatsen van heel Nederland heeft?

Van Oud Zuilen naar Breukelen
De Vecht begint in Oud Zuilen, beroemd om het indrukwekkende Slot Zuylen, terwijl je verderop langs de rivier Maarssen vindt. Omringd door landgoederen, wordt deze stad vaak 'klein Amsterdam' genoemd dankzij de prachtige huizen aan het kanaal in het midden. Een andere stad met vele monumenten is Breukelen. Breukelen staat aan de andere kant van de oceaan ook wel bekend als Brooklyn. Breukelen wordt Brooklyn nadat Nederlandse immigranten zich daar vestigden in de 17e eeuw.

Van Nieuwersluis tot Nigtevecht

Duik in de militaire geschiedenis van Nieuwersluis voordat je gaat genieten van het ontspannen en relaxte leven in Loenen en Vreeland. Deze twee steden met eeuwenoude gebouwen en charmante ophaalbruggen hebben een unieke sfeer. Beide steden hebben werkende molens die op zaterdag voor het publiek toegankelijk zijn. Aan de noordkant van de Vecht ligt Nigtevecht, een pittoresk stadje met een 16e-eeuwse kerk en monumentale huizen.