Verzegeling afsluiters vuilwatertank voorlopig opgeschort

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 08:51

Verzegeling afsluiters vuilwatertank voorlopig opgeschort

Booteigenaren met een vuilwatertank aan boord hoeven de afsluiters voorlopig niet te verzegelen. Bedoeling is dat hiervoor een regeling wordt opgenomen in de nieuwe Omgevingswet. De inwerktreding van deze wet, die gepland stond voor 2021, is opnieuw uitgesteld.

Sinds 2009 is het verboden om toiletwater te lozen op het oppervlaktewater. Wel is het booteigenaren toegestaan om toiletwater zelf te zuiveren en vervolgens te lozen. In de toelichting van deze ontheffing heeft het ministerie in 2019 de verzegeling van de afsluiters van bestaande vuilwaterinstallaties opgenomen. Nu de Omgevingswet is uitgesteld, is ook het verzegelen opgeschort.

Illegaal
Circa 30 procent van de pleziervaartuigen in Nederland is op dit moment uitgerust met een vuilwatertank. Bedoeling is dat de inhoud geleegd wordt bij speciale vuilwaterstations. Het aantal goed functionerende en bereikbare vuilwaterstations, is echter beperkt. Dit zorgt dat zelfs de goed bedoelde bootbezitter af en toe ‘illegaal’ het toiletwater rechtstreeks in het oppervlakte water loost.

Dit tot ergernis van D66 kamerlid Tjeerd de Groot die eind 2018 via een motie afdwong dat kranen van vuilwatertanks in pleziervaartuigen verzegeld moeten worden. Het wetsvoorstel en de argumentatie hiervoor bezorgde de omstreden Haarlemse politicus een storm aan kritiek van bootbezitters.

Ondertussen zijn meerdere fabrikanten bezig met het ontwikkelen van compacte-en betaalbare zuiveringsinstallaties. ‘’De verwachting is dat de watersporter best wel genegen is om aan milieuzorg te doen. Zeker als zo’n installatie compact en betaalbaar is: hooguit een paar honderd euro gaat kosten,’’ aldus Van den Heuvel.

Overigens geldt het lozingsverbod niet voor pleziervaartuigen langer dan 24 meter en schepen die vóór 1950 zijn gebouwd.

 

Lees het gehele artikel op de bron: watersport TV

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.