Op welke leeftijd mag je een boot besturen?

Gepubliceerd op 2 juni 2021 om 07:32

Varen is natuurlijk super! En er zijn er veel die zo vroeg mogelijk willen beginnen! Maar op welke leeftijd mag je een boot besturen? En heb je een vaarbewijs nodig? Op deze pagina vertel ik het je allemaal. Ik heb het over de motorboot waar de meeste regels voor zijn. En het vaarbewijs. Ook heb ik het over de zeilen en roeien maar die staan onder een kopje omdat de regels ongeveer hetzelfde zijn.

motorboot & vaarbewijs

Een motorboot mag nog niet iedereen besturen omdat een motorboot best lastig te besturen is en je moet goed op het andere vaarverkeer letten.

De leeftijdsgrens is voor een motorboot 12 jaar. Maar zijn nog wel wat puntjes zo mag de boot maar 13 km per uur kunnen. Het maakt dan niet uit hoe hard er word gevaren de boot mag nog steeds niet harder kunnen.

Nog een regel is dat de boot niet langer mag zijn dan 7 meter. En het moet dan een open motorboot zijn.

Het antwoord op de vraag: op welke leeftijd mag je een boot besturen? Is het antwoord 12 jaar.

Met 16 jaar mag je alweer wat meer zo mag je bijvoorbeeld een motorboot besturen die max 20 km per uur vaart. En mag je ook een boot besturen die langer dan 7 meter is.

Maar hoe zit het dan met het vaarbewijs? En welke heb je nodig?

Je hebt een klein vaarbewijs nodig als de boot langer dan 15 meter is of als de boot sneller gaat dan 20 km per uur. Als er iemand aan boord is is dat ook voldoende. Je hebt twee verschillende klein vaarbewijzen namelijk klein vaarbewijs 1: hiermee mag je op rivieren kanalen en meren varen. Je hebt ook klein vaarbewijs 2: Hiermee mag je varen op alle binnenwateren.

Voor een vaarbewijs moet je 18 jaar zijn om hem te halen. Dit vind ik zelf best oud omdat je dan eerder al een auto kunt besturen. Je kunt wel al eerder examen doen voor je vaarbewijs alleen krijg je deze pas zodra je 18 bent.

Zeilen & Roeien

Zeilen is natuurlijk super! En wat ook mooi is dat je hiermee al vroeg kunt beginnen er zit namelijk geen leeftijdgrens aan! Je mag vanaf iedere leeftijd in een zeilboot korter dan 7 meter varen. Hou er wel rekening mee dat je dan geen hulpmotor kan gebruiken die veel boten hebben!

 

Het antwoord op de vraag: Op welke leeftijd mag je een boot besturen? Is hier dus: Voor een zeilboot korter dan 7 meter is geen leeftijdgrens.

Als je een boot zou willen bezeilen die langer dan 7 meter is moet je wel 16 zijn. De boot mag niet langer dan 15 meter zijn. Je kunt al een best leuk bootje van 7 meter bezeilen en als je wat wil met meer adrenaline kun je ook voor een boot kiezen die bijvoorbeeld snel omslaat waardoor het wat spannender word!

Als je een zeilboot zou willen bezeilen langer dan 15 meter dan heb je een klein vaarbewijs nodig. Ik vertel hier meer over bij het kopje hierboven: Motorboot en vaarbewijs

Bij roeien gelden eigenlijk dezelfde regels als bij een zeilboot. De boot mag niet langer zijn dan 7 meter en je mag er gewoon mee varen. Ook als je onder de 12 bent.

Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt gehad.

Veel vaarplezier!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.